- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Veckans röda topplista
Veckans röda topplista
Veckans röda topplista
Min kollega Eva har tipsat om flera höstiga rätter, med viltkött och fågel bland annat. Kolla gärna in hennes artiklar för fin inspiration.
Jag vänder på steken och provar vinet först och sätter mattipsen därefter. Idag går vi igenom tre vinländer, flera spännande och lite ovanliga druvor och spenderar bara runt en 100-lapp per flaska.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/10/skrmavbild-2017-10-17-kl–20-17-21.png*section**row*Producent: Casale Li Monaci
Ursprung: Kalabrien, Italien
Druva: 100 % magliocco
Kuriosa: Druvan magliocco odlas faktiskt bara i Kalabrien, Italiens fot. Regionen är exotisk och nästan tropisk, med palmer och kaktusar. Sugen på att resa dit? Missa in deras heta mat med mycket chili och den speciella röda löken som odlas där.
Magliocco må vara svåruttalat, men inte svårdrucket. Den smakar sol och sommar. Varma örter, körsbär, plommon och lite tobak.
På tallriken; gärna något rustikt, som har puttrat länge. En gryta med viltkött, älg och svamp till exempel. En gräddig gryta med kyckling och salvia skulle också sitta fint. En vegetarisk risotto med trattkantareller blir också finemang,
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/10/skrmavbild-2017-10-17-kl–20-17-00.png*section**row*Producent: Trivento
Ursprung: Mendoza, Argentina
Druva: 92 % cabernet sauvignon och 8 % cabernet franc
Kuriosa: Argentina förknippas med druvan malbec, som utvandrat från Frankrike. Där odlas den fortfarande, dock under namnet cot. Men Argentina har så mycket mer. God cabernet till exempel!
Utöver malbec förknippas Argentina med kött. Mycket kött. Korvar, inälvor, revbenspjäll, entrecote och ryggbiff, allt hamnar på grillen. Det kräver sitt vin. Gärna något fylligt från samma land. Precis som Trivento, vilken är fylld med söta kryddor, cassis, skogsbär och fat.
Servera till rådjursfilé med en härlig gräddsås, eller lyxa till med en Biff Rydberg med klassikern oxfilé eller kanske viltkött.
Producent: Abbotts & Delaunay
Ursprung: Languedoc-Roussillon, södra Frankrike
Druva: 100 % carignan
Kuriosa: Carignan är en druva med många synonymer. I Spanien heter den cariñena och mazuelo, beroende på var den odlas. I Italien, framför allt Sardinien, går den under namnet carignano. Carignan är däremot det vanligaste franska namnet.
Carignan har länge dragits med dåligt rykte. Den ger stora skördar, vilket gör att den ofta hamnar i enkla viner och mixas med andra druvor. Men sköts den rätt, där kvalité och mindre skördar går före kvantitet, blir den riktigt bra.
Denna carignan kommer från södra Frankrike och plockas från gamla stockar – vieilles vignes – vilket ger vinet mer komplexitet och djup frukt. I smaken hittar vi lite peppar, lakrits, kryddnejlika och rejält med skogsbär.
Utmärkt till en älgstek med gräddsås och gelé, varför inte tjälknöl? En gryta på högrev med mycket rotfrukter och kryddor (gärna sådana som finns i vinet) blir också en god och värmande höstmåltid.