- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Höst, småvilt och vin
Höst, småvilt och vin
Höst, småvilt och vin
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/10/djup-skog.jpg*section**row*Nu är älgjakten i full gång. Storvilt i all ära men jag har valt att skriva om småvilt idag. Vildfågel, som räknas som småvilt, pratade vi om i förra veckans artikel för dig som missade detta.
Viltkött är ett trevligt sätt att följa råvaran från gräs till gryta och vidare också ett ekologiskt alternativ.
Småvilt vad gäller däggdjur är rådjur och allt i samma storlek eller mindre. Enkelt beskrivet. Vanligtvis jagar man med hagel men rådjur kan även jagas med kulvapen.
Vanliga arter att jaga och tillaga är rådjur, vildsvin, bäver, fälthare, skogshare och vildkanin. Det finns även lite ovanligare jaktbyten som till exempel mufflonfår. Detta är en vild art och troligen tamfårets förfader. Fåret finns i några vilthägn i Sverige med det finns även några frilevande grupper i Södermanland och Småland. Jakten är mycket uppskattad.
Så kallad skyddsjakt bedrivs även på andra arter som grävling, iller, mink och rödräv. Lyckligtvis har priserna på rävpäls sjunkit drastiskt vilket innebär att räven inte jagas för ekonomisk vinning. Stammen är numera kraftig och jagas enkom i viltvårdande syfte.
Det finns en mängd olika sätt att jaga på och olika lagar för olika vilt. Jaktsäsongen omfattar höst och vinter, ungefär augusti till februari men detta varierar beroende på art och även geografiskt i landet. Det är politiska beslut om vilka arter som får jagas och när.
I Sverige har vi i runda tal 300 000 registrerade jägare. Vare sig man jagar med drivande hund, stötande hund, smygjakt(pyrsch), vaktjakt, grytjakt eller klappjakt(drevjakt) så är det fantastiskt att kunna ta tillvara alla styckningsdetaljer och tillaga kött från vilda, friska djur.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/10/rdjur-p-tallrik.jpg*section**row*Viltkött är smakrikt, mörkt och mustigt och passar bra att göra stek på, varför inte på grillen? Vildsvinsspett är en rolig variant.
Det är också ljuvligt att långkoka kanin eller rådjur i en kryddig höstgryta, gärna med svamp och lite enbär eller tranbär i. Välj säsongsbetonade tillbehör och ingredienser och laga gärna i emaljerad gryta, järngryta eller lergryta.
Att tänka på är att köttet ofta är magert. Stek eller tillaga därför inte detta för länge och servera gärna tillsammans med smakrik sås, smörig puré eller krämig gratäng.
Rådjursfilé putsar du och bryner runt om för att sedan eftersteka i ugn 20-25 minuter. Använd stektermometer och ta ut köttet när denna visar 60 grader. Servera rotsaker eller palsternackspuré och kantareller till samt en reducerad rödvinssås smaksatt med balsamico, fond, svartvinbärsgelé, salvia, vitlök och soja.
Vildsvin är enormt gott, årsgris är riktigt mör och fin. Vildsvinskarrén kan man med fördel späcka med katrinplommon, innanlåret steks i tunna skivor a la lövbiff och det malda köttet lånar sig till riktigt goda färsbiffar eller wallenbergare. Filén i en gräddig dragonsås är himmelsk. En kryddig vildsvinsgulasch sitter fint när vinden viner utanför köksfönstret- se recept nedan.
Vågar man sig på något lite mer udda är bäver i vissa former mycket välsmakande. Till exempel rökt!
Det var lite om höst och småvilt. Nu till…vin. Vad passar till? Smakrika mustiga höstviner!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section*Vildsvinsgulasch med surkål, paprika och crème fraiche*section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/10/ett-glas-rtt.jpg*section**row*
2016 Francisco Gomez, artikelnummer 2255, 69:-
Spanien, Valencia. Ekologiskt
Mustigt och något kryddigt torrt vin med fin koncentration, balanserad syra och strävhet. Druvorna är den lokala bobal och den mer internationella cabernet sauvignon. I smaken inslag av moreller, mörka plommon, cassis, pinje, mörk choklad, gräddkola och tobaksblad. Serveras sval till smakrika kötträtter av lamm- vilt-eller nötkött.
2015 5 Senses Red, artikelnummer 2514, 90:-
Grekland, Peloponnesos
2014 Cave Kouroum Petit Noir, artikelnummer 12501, 99:-
Libanon, Bekaa
Vin på hela 5 olika sorters druvor från vingårdar som ligger på 1 000 meters höjd över havet, på berget Barouks sluttningar, i byn Kefraya. Vi snackar Libanon och vinet är packat med mörka bär som björnbär, mörka bigaråer och mörka plommon samt örtkryddor, sötlakrit, ekfat. Serveras svalt till får, lamm eller vildsvin- gärna med örtkryddor i anrättningen.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*