- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Topplista: en trio rött i beställningssortimentet
Topplista: en trio rött i beställningssortimentet
Topplista: en trio rött i beställningssortimentet
Systembolaget består av flera sortiment. Ett fast, med produkter som ska finnas i de flesta butiker. Små partier – mindre släpp av mer exklusiva drycker två gånger i månaden. När de små släppen är slut; ja då är de slut helt enkelt. Letar du efter en viss dryck som inte finns på Bolaget? Kanske ett vin du har njutit av på en restaurang, kan det finnas en möjlighet att få tag på flaskan ändå. Möjligheten heter beställningssortimentet.
Där lägger importörer in drycker som de vill ska vara tillgängliga för alla. Det kan vara ett vin från en producent som redan ligger i ordinarie sortiment, fast med en annan årgång. Det kan också vara en ny dryck, som man hoppas ska kvala in i det fasta. Många drycker går den vägen idag – via beställningssortimentet och in i det fasta.
Kanske ser vi någon av dagens tips på hyllorna i framtiden?
För att kunna göra en beställning, måste du skapa ett konto på Systembolagets hemsida. Det gör du enkelt här:
https://www.systembolaget.se/mina-sidor/skapa-konto/
Du kan även lägga en order direkt i butiken. Men visst är det skönt att kunna beställa direkt från tv-soffan? Inom cirka en vecka har din order anlänt till butiken.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/10/skrmavbild-2017-10-24-kl–14-01-01.png*section**row*Producent: Niepoort
Ursprung: Dão, Portugal
Druva: alfrocheiro, touriga nacional och jaen
Kuriosa: Dão är en av de äldsta vinregionerna i Portugal. Här hittar vi främst många inhemska druvor som portvinsdruvorna touriga nacional och tinta roriz, samt jaen, encruzado och alfrocheiro. Regionen domineras av röda viner till ofta mycket bra priser.
Detta vin kommer från en av Portugals mest innovativa producenter; Niepoort. Det är en familjefirma som har gjort mycket för landets utveckling inom vin.
Här får vi prova tre inhemska druvor, som tillsammans ger ett personligt och spännande vin med smaker av torkade örter, viol och friska bär. Det är inget kraftpaket, så prova till ugnsrostad kyckling, charkuterier och lagrade ostar.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/10/skrmavbild-2017-10-24-kl–14-01-34.png*section**row*Producent: Bersano
Ursprung: Piemonte, Italien
Druva: 100 % barbera
Kuriosa: Familjegården Bersano har över 100 år på nacken och äger idag mer än 200 hektar i Piemonte. De gör både vitt och rött vin på de lokala druvorna i området.
Barbera blir bara mer och mer poppis i Sverige. Kanske är tack vare att den är mer tillgänglig än druvan nebbiolo, vilken är både stramare och oftare dyrare än barbera.
Ordentligt med syror, massvis med körsbär och röda bär och friska örter sammanfattar detta matvänliga vin. Jag tänker på frasig pizza eller en enkel tomatpasta.
Producent: Zengarello
Ursprung: Molise, Italien
Druva: 80 % montepulciano och 20 % aglianico
Kuriosa: Molise är Italiens näst minsta region och nog den minst kända. Den ligger inklämd mellan Apulien i söder och Abruzzerna i norr, på landets östkust.
Både montepulciano och aglianico är två inhemska druvor i Italien, som främst odlas i landets södra delar. Båda har bra syra, mycket frisk frukt och röda bär.
Ett bitigt och örtigt vin med tanniner och mörk frukt som kräver mat. Tänk långkok och krämiga tillbehör som potatispuré och gratäng. Fett och salt är bra botemedel mot strävhet.