- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Tannat och tanniner
Tannat och tanniner
Tannat och tanniner
De finns vissa viner som får tungan att bara skrumpna ihop och gömma sig. Riktigt sträva röda viner har den effekten. Men med rätt mat och gärna en tids lagring kommer tanninerna slipas ner och vinet kännas lite snällare. Tannat är en sådan druva – perfekt till grillstunderna under eftersommaren.
Dessvärre är den inte så lätt att hitta. Den är lite av en doldis i vinvärlden och odlas bara på några ställen. I Sydamerika hittar vi den främst i Uruguay och Argentina och i Nordamerika finns ytterligare några hektar. Tannats riktiga hem är dock franskt. Druvans hemregion heter Madiran, som ligger i den baskiska delen av Frankrike nära Pyrenéerna.
Regionen Madiran har två ursprungsbeteckningar (klassificeringar) för vin. En för vitt och en för rött. Läs mer nedan i artikeln om lagar och regler i vinets värld.
I Frankrike ser lagarna ut så här:
Vin de Table (Bordsvin). Den enklaste klassen. Alkoholhalten får inte understiga 8,5 %; det är det enda kravet.
Vin de Pays (Lantvin). En sorts mellannivå. Krav och bestämmelser kring vinmakningen och druvorna i vinet.
VDQS (Vins Delimité de Qualité Supérieur). VDQS står för bara en procent av landets totala vinproduktion. Vinerna ska produceras inom ett visst område med krav på druvor m.m.
AOC (Appellation D’origine Controlée). Den högsta kassen, med de högsta kraven på vinet.
Pacherenc du Vic-Bilh AOC står för de vita vinerna i området.
Madiran AOC står för röda viner och måste innehålla mellan 40 och 60 procent tannat och resten av druvorna får vara cabernet franc, cabernet sauvignon och en lokal druvan vid namn fer.
Tannat kan nämligen behöva sällskap i flaskan, för att mjukna upp och lugna ner sig lite. Både cabernet franc och cabernet sauvignon är druvor med mycket kraft, fast de har ändå en positiv inverkan på vinet och gör det mer tillgängligt och öppet.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/br-bjrnbr.jpg*section**row*Hur smakar tannat då? Förutom tanninerna och den friska syran kan du räkna med blåbär, björnbär, plommon, syrliga körsbär, lakritsrot, anis och peppar. Många av vinerna kan lagras i 10-tals år. Och de ska korkas upp till en stadig måltid. Tannat är motsatsen till balkongvin, men däremot en av de bästa vinerna till grillat kött, ordentliga långkok, ragú och viltkött.
Varför inte till sommarens sista grill med en fin köttbit? Värmen håller du med hjälp av ett glas tannat.
Domaine Laougué Les Auines 2015, nr 3134. 81 kr
Mulligt, mustigt och fullproppat med svarta vinbär, plommon, blåbär och örter. Bra bett och syra.
Innehåll: 85% tannat och 15% cabernet franc.
Château Bouscassé 2012, nr 2204. 129 kr
Klassiker från en av tannats stora hjältar; vinproducenten Alain Brumont. Bra fräschör, strama tanniner och massvis med frukt i form av skogsbär och plommon. Kan lagras i flera år.
Innehåll: 50% tannat , 26% cabernet sauvignon och 24% cabernet franc.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*