- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Cabernet sauvignon och Bordeaux
Cabernet sauvignon och Bordeaux
Cabernet sauvignon och Bordeaux
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/09/img_0417.jpg*section**row*Bordeaux är sällan billigt. De stora kända husen, eller slotten snarare, tar utan tvekan både två och tio tusenlappar för sina buteljer med rött vin. Några är mer modesta och lägger sig under tusenlappen.
Går det ens att hitta ett vin från Bordeaux för runt en 100-lapp, priser som Dryckeslistan riktar in sig på?
Jag har tagit en titt på Systembolagets hemsida och faktiskt hittat några plånboksvänliga viner.
Men innan vi går börjar provsmaka, ska vi ta en titt på hur Bordeaux ser ut.
Bordeaux är en hamnstad som ligger i sydvästra Frankrike. Den ses som världens vinhuvudstad och är värd till en av de stora vinmässorna varje år; Vinexpo.
I regionen är det rött vin som gäller, där mer än 80 % av allt vin som produceras är gjort på någon av bordeauxdruvorna. Vilka är det då? Merlot och cabernet sauvignon har vi redan nämnt. Cabernet franc är också viktig, tillsammans med en liten del malbec och petit verdot. När det kommer till vita viner är det sauvignon blanc och semillon som är de mest betydande.
De som kan sitt Bordeaux, brukar prata om vänstra och högra sidan. Tack och lov är det inget politiskt, här snackar vi vin och njutning!
Den vänstra sidan har en speciell jordmån, med mycket sten och sand. Här trivs cabernet sauvignon som allra bäst. På höger sida hittar vi övervägande merlot, som föredrar en jordmån med kalk och lera.
Hur smakar en klassisk Bordeaux då? De allra dyraste vinerna behöver ofta många års lagring för att komma till sin rätt och är också skapade för att stoppas in i en vinkällare i decennier.
Men även de tillgängliga och öppna vinerna, som inte kostar flera tusenlappar, kan bjuda på smaker av cassis, körsbär, plommon, kaffe, choklad, tobak, ceder, sandelträ och fat.
Det är ofta fylliga och rika viner som mår allra bäst i sällskap av mat. Klassisk mat, precis som Bordeaux. Mitt återkommande tips är entrecote, bearnaisesås och pommes. Eller kanske områdets Entrecôte à la Bordelaise? Entrecote i en rödvinsås med schalottenlök.
Oxfilé Provençale, vitlöksgratinerad oxfilé, skulle också sitta fint. Gärna med en potatisgratäng. Prova också ett rejält långkok med rotfrukter och svamp.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/09/img_0433.jpg*section**row*
Dags att smaka på vinet!
Château Quinsac 2010, nr 3601. 119 kr
Nyhet i det fasta sortimentet sedan 1 september. Fin introduktion till Bordeaux med sin mustiga frukt, friska syra och smaker av cassis och körsbär.
Innehåll: 50% merlot , 20% malbec, 20% cabernet sauvignon och 10% cabernet franc.
Château Tanesse 2011, nr 3157. 99 kr
Stramt och fräscht med klassiska inslag av svarta vinbär, choklad, ceder och örter.
Innehåll: 49% merlot , 38% cabernet sauvignon , 11% cabernet franc och 2% petit verdot.
Château de Seguin 2014, nr 3958. 99 kr
Trotjänare på Bolis med strama och friska toner av ceder, plommon, ceder och fat.
Innehåll: 65% merlot och 35% cabernet sauvignon .
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section*Nyfiken på vad några av de stora kända slotten heter? Chateau Palmer, Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Margaux, Château Haut-Brion, Cheval Blanc, Château Petrus och Château Mouton-Rothschild.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*