- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Cabernet sauvignon och maten
Cabernet sauvignon och maten
Cabernet sauvignon och maten
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/09/img_1734.jpg*section**row*Om chardonnay är drottningen av gröna druvor, så är nog cabernet sauvignon kungen av de blå druvorna. Den odlas i likhet med chardonnay, över hela världen, mer eller mindre. Och den är poppis. Jag tror de flesta gillar cabernet när de väl har provat den en gång. Sen kanske man är lite otrogen ett tag, smakar på andra viner och druvsorter för att sedan komma tillbaka och upptäcka dess storhet. Jag är en av de otrogna, men återvänder gärna hem till min trygga och goda cabernet, helst från Napa eller Bordeaux.
Hur smakar cabernet sauvignon då? Som vanligt är det växtplats, klimat och producent som påverkar. Men det finns några gemensamma nämnare. Frukt som cassis är urklassiskt för cab, som den ibland kallas, särskilt i USA. Körsbär, plommon, grön paprika, ceder och även kakao och mynta går också att hitta i vinerna. Mynta eller eucalyptus är faktiskt typiskt för vinerna från Chile och Australien. Dofta, smaka och upptäck!
Cabernet tycker om att lagras på ekfat, för här finns nämligen en hel del tanniner och mycket kraft. Lite vila på de där ektunnorna rundar av vinet och lyfter fram frukt och kryddor istället. Stora ekfatslagrade varianter hittar vi framför allt i Bordeaux, som nästan alltid innehåller cabernet sauvignon, Napa Valley i Kalifornien, Sydafrika och Sydamerika.
Med tanke på tanninerna och all frukt, är detta alltså inget sipparvin vid bryggan eller på balkongen. Cabernet kräver mat. Gärna kött.
Här får ni några tips på både viner och cab-anpassade rätter.
Adobe Resevera Cabernet Sauvignon 2015, nr 6853. 76 kr
Ekologisk cabernet från Chile som visar upp sina klassiska frukter som cassis, några vildhallon, torkade örter och varma, solmogna jordgubbar. Frisk och uppiggande stil. Jag tänker mig tacos med kryddig köttfärs eller biffar med en fräsch sallad på fetaost och rostade potatisklyftor där vi öst på med örtkryddor.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/09/img_0457.jpg*section**row*
Domaine Bousquet Reserve Cabernet Sauvignon 2014, nr 2342. 109 kr
Vi går från Chile till grannlandet Argentina, där druvan malbec är kung men cabernet sauvignon är också stor. Detta vin består därför av 85 % cabernet och 15 % malbec. Domaine Bousquet jobbar helt ekologiskt och gör välgjorda viner i trevliga prislägen. Denna cab är kryddig och saftig och smakar gott av cassis, skogsbär, kakao och söta tanniner. Givet till en grillad köttbit a la Argentina, gärna med den inhemska salsan chimichurri.
Château la Varière Cabernet Sauvignon 2014, nr 2122. 119 kr
Fransk 100-procentig cab som kommer från Anjou i Loiredalen. Här är det egentligen mer vanligt med kusinen cabernet franc. Fast cabernet sauvignon gör riktigt bra ifrån sig här också. Druvan känns igen: örter och kryddor som peppar, lite muskot och kanel. Och så frukten så klart; mängder med svarta vinbär, tranbär och körsbär. Även om smakerna är många, så är vinet faktiskt rätt mjukt. Servera till ljust kött eller en fetare fågel. Kanske en fin fläskkotlett på ben med brässerad rödkål eller gåskalaset i vinter.