- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Triss i bubbel från Istrien
Triss i bubbel från Istrien

Triss i bubbel från Istrien
För många är bubbel är en anfang som likt en inledande bokstav med speciellt utsmyckning är starten på lyckad kväll, fest eller tillställning. Det är en inbjudan, något som får en att vakna till och komma i stämning. Visst kan bubbel vara så men det finns olika bubbel för olika tillfällen.
Jag kommer att tänka på Johan Rheborgs persona farbror Barbro som sa:
- det finns inga genvägar fram till det perfekta ljudet, du!
Finns det då genvägar fram till det perfekta bubblet… såsom en soda streamer, bakpulver, en brustablett eller så. Nej det finns inga genvägar men det finns många vägar (för dig som kommer ihåg programmet – du behöver inte välja Dennis-paketet).
En av de vägarna går över vinproducenten Misal i Istrien, Kroatien. Här driver systrarna Ana och Katarina ett vineri och sina vingårdar. Det hela startades i början på 1990-talet av deras pappa Dordano och man började göra mousserande viner.
Namnet Misal kommer från den första boken som trycktes i Kroatien Misal po zakonu rimskoga dvora, redan år 1483.
Vingårdarna ligger i den Istiriska regionen Višnjan Municipality och man använder den traditionella metoden, dvs samma metod som man använder i Champagne men man använder delvis andra druvor och jordmån och klimatzon skiljer sig också.
Det är ingen stor produktion man gör, omkring 40000 flaskor om året fördelade på sju olika sorters vin, alla mousserande: Misal Blanc de blancs, Misal Prestige, Misal Blanc de noirs, Misal Millennium, Misal Istra, Misal Noir och Misal Rose. Jag har provat tre av dem.
Det första jag provade var Misal Millennium brut gjort på malvasia, chardonnay och pinot noir.
Doften är lite kryddig och minner om äpplemust gjord på gula äpplen kombinerat med kapkrusbär, nyslaget gräs och gula sommarblommor.
Inledningsvis känns det lite sött, kroppen är rund men här finns också en frisk syra och fin kryddighet. I frukten finns gula trädgårdsäpplen (sådana man brukade palla som barn), en tydlig ton av kapkrusbär och en hint av färsk aprikos. Frukten ger en viss sötma som också har spår av honung, det blir dock aldrig tungt eller kladdigt på grund av en lite gräsig kryddig ton med inslag av stendamm och mineralitet och ett ganska långt avslut. Det är på samma gång rustikt som elegant, det är definitivt spännande och kanske mer till mat än till välkomstskålen – jag tror detta passar utmärkt till skaldjur, lite fetare förrätter, kyckling med mera.
Nästa vin är Misal Istra brut, som är gjort på 100 % malvasia .
Här finns en lätt ekfatston, lite mer mogen frukt som drar åt nykokt äppelmos men också ett större djup, möjligen beroende på att detta är en cuvée på tre olika årgångar, men här finns också en frisk ton som går igenom hela doften.
Det är ett rikt vin med fin struktur och bra balans, återigen kommer kapkrusbären fram men här finns också lite mogna äpplen och vinterpäron i smaken och en riktigt bra syra som minner om citroner. Det har en lång kryddig eftersmak med inslag av såväl ekfatskryddor, mandel och exotiska kryddor såsom saffran. Det finns också ett inslag av vitpeppar och våt sten som ger vinet lite komplexitet. Ett smakrikt vin som precis som et förra känns mer som ett vin till mat än som en välkomstdrink. Varför inte till mjuka krämiga ostar, sparris med tryffelsmör, kallskuret, torkad skinka etc.
Kronan på kakan är dock Misal Blanc de blancs pas dose extra brut, gjord på 100 % chardonnay.
Här kommer ar allt samman, sötman är lägre, det är torrare och det är massor med elegans. Det är rent, fräscht, kryddigt och mineralistiskt. Det finns en fin frukt med inslag av gröna äpplen och grå hårda päron tillsammans med torkade vita blommor. Det har en fin mousse och ett fint långt lite krämigt avslut med inslag av våt sten. Vackert, elegant och en aning rustikt. Så länge du häller upp sitter jag och njuter – Mycket bra!
Tre intressanta, personliga och mycket bra mousserande viner som visar en av alla de vägar man kan ta för att få såväl nya upplevelser som fanatiskt vin – skål!
Vinerna importeras av Armano’s som också ha många andra intressanta viner från Balkan. Just nu finns inte dessa i beställningssortimentet men de går att privatimportera via bolaget, antingen som enskilda viner eller som del i några av deras vinlådor. Läs mer på Armano’s hemsida om hur du gör en egen privatimport.
Sedan håller vi tummarna för att dessa snart går att handla via beställningssortimentet eller varför inte i det ordinarie sortimentet eller i en lokal vinbutik (det vore en julklapp jag skulle gilla)!
Skål
Magnus Reuterdahl