- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Nya Amarone och Valpolicella
Nya Amarone och Valpolicella

Nya Amarone och Valpolicella
Jag undrar om det är någon i vuxen ålder som gillar vin och som inte hört talas om Amarone. Jag tror inte det. Amarone har varit på mångas läppar både fysiskt och tankemässigt under många år. Men vilken Amarone är det vi har mött?
Efterhand tog marknadskrafterna tag i denna möjlighet. Sämre viner kom till den svenska marknaden, vilket naggade hela vinupplevelsen i kanten. Sedan översvämmades vi av Ripassoviner av mycket varierande kvalitet. När detta hade gått ett antal varv och hela varumärket i stort sett var utarmat vände konsumenten Amarone ryggen. Man har idag svårt att finna något så otrendigt vin som Amarone eller Ripasso. Detta skede i en produkts (läs Amarones) utveckling är ett klassiskt case av hur man förlorar något fint och genuint genom överexploatering från många håll. Producenter och vinimportörer tävlade i att erbjuda marknaden sockersöta viner med “hittepånamn”. Gärna från helt andra regioner än Amaronens ursprung Veneto. Den vanliga Valpolicellan, som vi var vana vid i Sverige, hade helt enkelt nästan försvunnit från Systembolagets hyllor. Till stor sorg för många som saknade detta fina och lätta vin med sin elegans. Valpolicella är ett vin med finess i all sin enkelhet som är lätt att använda till vår svenska gastronomi.
Nya Amarone och Valpolicella
Vad händer med Amarone och Valpolicella i Italien nu? Jo, det är stora saker på gång i dagsläget. Producenterna och deras organisationer har uppfattat faran med den negativa utvecklingen för Amarone. Vi får bara hoppas att det inte gått för långt som för vissa andra varumärken som tappat i Sverige under de senaste trettio åren. Se hur det gick för Verdicchio, Rioja och även Soave som var mycket populära men sedan förlorade på grund av överexploatering av varumärkena och flöde av viner från sämre producenter. Jag hoppas inte så blir fallet för Amarone på längre sikt men det kommer ta tid för Amarone della Valpolicella att återhämta sig. Frågan är om det någonsin kommer återta sin enormt populära position i framtiden? Den som lever får se.
Men som sagt, det händer en hel del idag och jag var själv vittne till en förändring när jag i slutet på januari 2025 besökte Verona för dess Anteprima för Amarone. Ett antal saker märkte jag
- Vinerna var mer eleganta, det rådde harmoni mellan frukten och vinets struktur
- Amarone hade en lägre sötma, restsötman var för vissa viner på mycket låg nivå
- Ökad drickbarhet generellt, vinerna var mer anpassade till gastronomin
- Vinernas struktur har en bättre syrlighet (syra) och inte bara kraft och sötma
Detta sammantaget var positivt anser jag. Personligen har jag tröttnat på de alltför obalanserade russinvinerna som översvämmade vår marknad för tiotals år sedan. Vinproducenterna har lärt sig en läxa och skapar betydligt mer drickbara viner nuförtiden. Det finns ett stort hopp för ett nytt kapitel i historien om Amarone della Valpolicella och det ska bli intressant att fortsatt följa utvecklingen. Intressant är även att den stora hypen vi såg i Sverige aldrig uppstod i exempelvis Italien. Vi svenskar hoppar gärna lätt på en nyhet. Idag är det Barolo och Barbaresco som är gunstlingar hos den svenska vinkonsumenten som vill spendera lite extra på sitt vin. Men jag höjer varningens finger för Langhe! Barolo och Barbaresco har blivit dyrt för svensken och jag hoppas inte dessa viner kommer röna samma öde som Amarone.
Valpolicella
Min fråga var tidigare: vart tog Valpolicella vägen? Jo, många av dessa fina och eleganta viner försvann mer och mer när Amarone steg in på scenen. Druvorna användes till produktion av Amarone och Ripasso istället. Men idag finns det en trend och en ökande efterfrågan på vanlig Valpolicella. Jag ser det på många håll här i Veneto och framförallt hos den yngre generationen vinmakare som vill tillbaka till det mer traditionella och balanserade. Jag provade en hel del nya och pånyttfödda vavlpolicellaviner. Så förtvivla inte, det finns hopp för dig som liksom jag gillar enkel, balanserad Valpolicella. Ett perfekt vin till våra middagsbord i Sverige.
Ett relativt stort vinhus utanför Verona är Farina, som jag besökte. Jag hade turen att ledsagas av några italienska vänner och vinmakare vilket gjorde besöket extra intressant. Även italienarna är mycket nyfikna på vad som händer i vinkällarna i Veneto. Det var intressant och spännande att se vad som idag händer hos
Det nya och gamla
Jag besökte även en annan traditionell producent, Brigaldara.
Det riktigt nya Valpolicella
Jag träffade tre vinmakare som arbetar under varumärket Ruki. Det är tre yngre män som kommer från området kring Verona. De är i de trettio till fyrtio åren och vill återskapa Valpolicella som de minns det var innan hypen slog till. Produktionen är mycket liten och vinerna görs i Brigaldaras anläggning. Stefano Cesari är stor anhängare av det nya Valpolicella och stöttar gänget. Valpolicellavinerna har en lätthet och elegans där frukten fritt får spela. Det är moderna riktigt josiga viner. Jag tycker verkligen mycket om denna lätta och moderna stil på Valpolicella som påminner om de viner jag fann för länge sedan. Lite som att åka tillbaka till framtiden. Jag hoppas vi kommer få se deras viner i framtiden i Sverige. Denna stil på Valpolicella är framtiden för mig i alla fall. Se bild nedan.
Nya Amarone och Valpolicella
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!