• Skribenter
  • Guide
  • Recept
  • Topplistor
  • Artiklar

DinVinguide.se är en guide för människor som har mat, dryck, vin och livsnjutning som intressen. Våra namnkunniga skribenter inspirerar, utbildar och rapporterar om trender, nyheter och traditioner inom vinvärlden.

Välkommen till DinVinguide.se!

Kontakt

info@dinvinguide.seInstagramFacebook

Information

  • Skribenter
  • Guide
  • Recept
  • Topplistor
  • Artiklar

Följ oss

2025 © Copyright - DinVinguide.se

Byggd med ♥ av Capace Media

Vinskolan

Choklad-skolan

  • Alla guider
  • Druvor
  • Vinatlas
  • Vinskolan
  • Ordlistan
  • Svenska importörer
Bild från DinVinguide
  • Choklad-skolan med Gustaf Mabrouk

    Fredrik Schelin

    9 december 2021

    Choklad-skolan med Gustaf Mabrouk

    VILL DU LÄRA DIG MER?
    Låt Choklad-skolan med Gustaf Mabrouk guida dig steg för steg genom en mängd olika tekniker och processer, vare sig det handlar om att temperera choklad eller att göra tårtor. Lär dig att behärska dessa tekniker i din egen takt.

    Läs hela artikeln
  • bild på Chokladens historia  – Hur allt började

    Maja Berthas

    9 december 2021

    Chokladens historia – Hur allt började

    Få områden inom kakaons historia är lika omtvistade som det om trädets egentliga ursprung. Även om teorierna är många så kan man idag med säkerhet fastställa att kakao brukades på många ställen i Centralamerika redan innan vår moderna tideräkning startade. Några av de tidigaste spåren av kakaoproduktion härstammar från runt 600 talet före Kristus i trakterna runt dagens Belize.

    Läs hela artikeln
  • bild på Chokladens Historia – Utvecklingen i Europa

    Maja Berthas

    9 december 2021

    Chokladens Historia – Utvecklingen i Europa

    Då kakao på den här tiden nästan fått en form av läkemedelsstatus valde man att blanda den med den livsviktiga mjölken som ett kosttillskott för undernärda barn.

    Läs hela artikeln
  • bild på Chokladen i Sverige – Choklad-skolan

    Maja Berthas

    9 december 2021

    Chokladen i Sverige – Choklad-skolan

    Redan under 1600-talet gjorde chokladen ett smygande intåg i Sverige men det var inte förrän i slutet på 1800-talet som stora namn som Cloetta och Mazetti gjorde sin entré.

    Läs hela artikeln
  • bild på Kakaoplantaget choklad-skolan

    Maja Berthas

    9 december 2021

    Kakaoplantaget choklad-skolan

    När man står där i butiken och väljer mellan allehanda chokladkakor för att stilla sitt omedelbara sug kanske man inte reflekterar över vad själva kakaon egentligen kommer ifrån, och än mindre hur den växer? ”Jag trodde kakaobönorna såg lite ut som kaffe!” är en vanlig kommentar.

    Läs hela artikeln
  • bild på Kakaoträdet – Chokladskolan

    Maja Berthas

    9 december 2021

    Kakaoträdet – Chokladskolan

    Kakaoträdets blommor är som små vita och ljusrosa kopior av orkidéer och växer i klungor direkt på trädets stam och grenar. När blomningen är som allra kraftigast ser det nästan ut som om det snöat på träden.

    Läs hela artikeln
  • bild på I chokladfabriken – Chokladskolan

    Maja Berthas

    9 december 2021

    I chokladfabriken – Chokladskolan

    Själva arbetet på chokladfabriken kan tyckas lite mindre romantiskt än det som sker på plantagen men denna del av produktionen är minst lika viktig. Visserligen kan man inte skapa mirakel om råvaran är undermålig men man kan definitivt sabba det som är bra om man inte vet vad man gör!

    Läs hela artikeln
  • bild på Torkningen och förberedelser för export – Chokladskolan

    Maja Berthas

    9 december 2021

    Torkningen och förberedelser för export – Chokladskolan

    Givetvis har torkningen av kakaon också stor betydelse för både smak och kvalitet på den slutliga produkten, så här gäller det att vara riktigt noggrann.

    Läs hela artikeln
  • bild på Skörd och jäsning – Chokladskolan

    Maja Berthas

    9 december 2021

    Skörd och jäsning – Chokladskolan

    Eftersom kakao är ett tropiskt träd så har man i princip alla stadier av frukten (från blommor till mogen frukt) på trädet året om. Detta medför att man måste skörda under största försiktighet så att inga kommande frukter skadas och då blir det självklara sättet att göra det för hand!

    Läs hela artikeln
  • smör kakao

    Maja Berthas

    9 december 2021

    Lite kort om kakaohalten – Chokladskolan

    Hur viktig är procenten egentligen? Är chokladen mer "äkta" om den är 70% respektive 40%?

    Läs hela artikeln
  • bild på Tillsatser i choklad – Chokladskolan

    Maja Berthas

    9 december 2021

    Tillsatser i choklad – Chokladskolan

    Om man med tillsatser menar sånt som finns i chokladen förutom smaksättning så är det bara ett fåtal som bör finnas. Socker är den ena och den råvaran är självklar. Samma gäller givetvis mjölk som finns i både mjölkchoklad och vit choklad.
    Sojalecitin är också en vanlig ingrediens, men den ”behövs” egentligen inte för att göra choklad. Slutligen har vi vanilj som används som en smakförstärkare, men det är heller inget som måste finnas i ingrediensförteckningen. Alla dessa råvaror finns i ett antal olika kvaliteter som givetvis påverkar den slutliga produkten.

    Läs hela artikeln
  • Hur man provar choklad - Chokladskolan

    Maja Berthas

    26 oktober 2023

    Hur man provar choklad – Chokladskolan

    Chokladprovning påminner till stor del om vinprovning. Man tittar, doftar och smakar och gör en bedömning av kvalitet, stil och ursprung. Givetvis så spelar den personliga preferensen roll, men en kvalitetsbedömning kan göras utan att ta hänsyn till den egna smaken. Hur man provar choklad - Chokladskolan

    Läs hela artikeln
Bild på en vinranka med vindruvor