- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Riesling och Rheinhessen- rysligt gott
Riesling och Rheinhessen- rysligt gott
Riesling och Rheinhessen- rysligt gott
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/05/img_7803.jpg*section**row*Minns ni de blå vinflaskorna? De som kom i udda skepnader och med namn som blå nunnor, svarta torn, liebfraumilch och jag tror att även en snögubbe och en katt var med ett tag.
Alla dessa viner är Rheinhessen skyldiga till. Tack vare sin storlek – eller snarare på grund av – har de haft möjlighet att producera mycket vin. Tidigare kom en stor del av all vinproduktion från kooperativ som haft i syfte att producera bulkvin – alltså stora mängder billigt vin, men inte särskilt bra. Dessa viner görs i regel på druvan müller-thurgau som mixats med silvaner, kerner och scheurebe bland annat.
Tack och lov händer det alltid saker i vinets värld. Det händer även saker bland konsumenterna, som till viss mån har övergett den halvtorra liebfraumilchen för mer torra och friska viner. Producenterna har hängt med och numera gör Rheinhessen några av Tysklands bästa vita viner på riesling. Vi hittar fortfarande blå nunnor och hennes kompisar om vi är sugna på det. Här finns nämligen gott om plats att odla vin. 27.000 hektar vinmark närmare bestämt. Rheingau, som är Tysklands minsta region kan stoltsera med lite drygt 3000 hektar.
Hur smakar riesling från Rheinhessen då? Regionen ligger en liten bit söder om det mer svala Rheingau. I Rheinhessen är det lite varmare, vilket ger vinerna mer kropp och frukt. Det i kombination med den pigga syran och mineraliteten, gör vinerna till några av de främsta i Tyskland – och jag vågar även säga världen. Det går fortfarande att hitta vin i schyssta prislägen härifrån dessutom. Ännu en av många anledningar att kolla in Rheinhessen.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/05/img_8350.jpg*section**row*
Här får ni tre tips på några av mina favoriter på riesling från Rheinhessen.
Sandstein Riesling Trocken 2016, nr 79447. 139 kr
Ny producent i Sverige; Weingut Gysler, en familjeägd gård som är både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. De fokuserar på riesling och odlar även en del pinot gris och pinot blanc. Årsproduktionen ligger på cirka 85.000 flaskor per år. Som tur är får vi några av dessa, som ligger i beställningssortimentet. Sandstein är full av liv, syra, krispig citrusfrukt och läskande mineraler. Sehr gut!
Feldefluster Riesling Kabinett Feinherb 2016, nr 79447. 141 kr
Från samma producent kommer även ett halvtorrt vin – som är milslängder från den blå nunnan. Den bästa kombon av fräsch syra, frisk frukt och läcker sötma. Ett vinstil som är ett måste till kryddstark mat. Thailändsk curry till exempel. Indiska grytor. Grillat ljust kött med heta kryddor och även sushi och sashimi.
Dreissigacker Riesling Organic Trocken 2016, nr 2294. 109 kr
Weingut Dreissigacker är en ekologisk producent som äger cirka 17 hektar vinmark. Nästan hälften är riesling. Flera av deras viner ligger i det fasta sortimentet, precis som denna torra och uppiggande riesling. Njut av citrusfrukterna, den söta ananasen och fina eftersmaken.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*