- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Champagne Drappier – låg dosage, 100 % karaktär och smak.
Champagne Drappier – låg dosage, 100 % karaktär och smak.

Champagne Drappier – låg dosage, 100 % karaktär och smak.
André Drappier är 88 år, mycket pigg och fortfarande verksam i familjefirman Drappier. – Kanske tack vare att han dricker champagne varje dag, säger sonen Michel! Michel är på besök i Sverige, för att berätta om sina viner, sin filosofi och champagner, så klart. Stilen är egen, personlig och distinkt. Det är först och främst pinot noir som gäller. Man är inte speciellt förtjusta i överdriven fathantering, även om det används till liten del i några av vinerna. Dosagen ska vara låg, precis som svavlet, då både André och Michel är allergiska mot ämnet. Man experimenterar också en del med druvorna arbanne, pinot gris och pinot blanc. Blanc Vrai, som pinot blanc kallas i Champagne, hamnar bl.a i firmans Blanc de Blancs.
Drappiers historia började 1803. Francois, en av grundarna till Drappier, påbörjade då arbetet i vingårdarna i den lilla byn Urville i Aube, södra Champagne. Det var inte förrän på 1930-talet som det började hända saker. Georges Collot, husets dåvarande VD, var den förste i området att plantera pinot noir. Detta väckte stor uppståndelse och Georges belönades med smeknamnet Father Pinot.
Efter en stor frostperiod 1957, förstördes nästan all skörd. André, som då tagit över Drappier, beslutade sig för att även plantera pinot meunier. 1979 tog sonen Michel över och man äger i dagsläget 53 hektar vingårdar och ytterligare 50 som man hyr. Många av vingårdarna sköts ekologiskt och man har väldigt höga krav på fruktens kvalité. Årsproduktionen ligger på cirka 1.500.000 flaskor. Tanken är att Michels tre barn, ska ta över så småningom och föra denna häftiga champagneproducent vidare.
Carte d’Or Brut, nr 74538. 249 kr. 75 % PN/15 % CH/ 10 % PM
Mycket bra prissatt standardchampagne, med en dosage på cirka 7 g. Fast det finns inte mycket standard med Carte d’Or. Stilen är torr, stram och maffig med krispig syra och inslag av mineral och toner av aprikos och persika.
Vi provar även en 95’a på magnum, som är full av liv, med härligt knäckiga och krämiga mognadstoner som rostade nötter och choklad.
Rosé Brut Nature Pinot Noir Zero Dosage, nr 77230. 339 kr. Lanseras 1/4, ej provat.
Brut Nature Pinot Noir Zero Dosage Sans Soufre, nr 77236. Lanseras 1/4.
Sans soufre, står för ”utan svavel”. Brödig och stram champagne med drag av sesamfrön, kalk och mineral. Matig i stilen, med fina små bubblor och drag av äpplen och gula stenfrukter.
Quattuor Blanc de Quatre Blancs Brut, nr 77128. 459 kr. Ej provat.
Grand Sendrée Brut 2005/2006, nr 7712701. 499 kr
En av mina favoriter under provning, med sina läckra mognadsnyanser. Krämigt, gräddigt och rikt med smak av vit persika, aprikos, rostade hasselnötter och nougat. Smarrigt! Dosage: låga 4,8 g. Blend: 45 % chardonnay och 55 % pinot noir. 1/3 av blenden har legat på 5000 liters fat i 9 månader.
Millésime Exception Brut 2008, nr 7712601. 369 kr. 65 % PN/ 35 % CH
Ung och friskt champagne, som är gjord för att spegla årgången. Första lansering var 1999. Något knuten i dagsläget, men bjuder på fina blommighet och toner av rostade nötter och citrus.
Drappier har precis bytt importör, till Vinovativa som utan tvivel kommer att lyfta fram detta intressanta Champagnehus. Det ser jag fram emot.