- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Spareribs med barbequesås, friterade lökringar, Pimentos de Padrón och coleslaw + vintips
Spareribs med barbequesås, friterade lökringar, Pimentos de Padrón och coleslaw + vintips
Spareribs med barbequesås, friterade lökringar, Pimentos de Padrón och coleslaw + vintips
Spareribs med barbequesås, friterade lökringar, Pimentos de Padrón och coleslaw
Det här är en riktigt läcker middag som från grunden tar lite tid. Det finns såklart genvägar men det är värt tiden den tar att laga till. Spara receptet till på lördag då du kanske har mer tid eller koka revbenen dagen innan (koka i saltat vatten med lök och svartpeppar under lock i 1 1/2 timme) samt gör barbequesåsen. Vill du ha en rökig smak på såsen så smaksätt med rökt olja eller i nödfall liquid smoke. Det går också att salta med rökt salt. Att bjuda på dessa smakrika ribs med läckert frasiga lökringar, en krämig krispig coleslaw och helt galet goda Padrónes kommer blir årets snackis i bekantskapskretsen. Fundera därför inte så mycket utan läs igenom receptet bara kör! För att göra middagen komplett har förstås Fredrik Schelin tipsat om passande vin till.
Spareribs med friterade lökringar, Pimentos de Padrón och coleslaw 4 port
Barbequesås
2 rödlökar, skalad och finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
4 1/2 cm ingefära, fint riven
1 msk olivolja
1 dl mörkt muscovadosocker
2 msk tomatpuré
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk sherry eller rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk worcestersås
400 ml passerade tomater
Fräs rödlöken glansig i olja i en stekpanna. Rör ner sockret. Karamellisera löken ca 5 minuter. Rör ner tomatpurén och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, apelsinjuice, vinäger, senap, worcestersås och passerade tomater. Låt småkoka 30 minuter. Rör ibland. Ta från värmen och mixa såsen slät med stavmixer. Förvara kallt.
Spareribs
ca 3 kg färska spareribs (tunna revbensspjäll)
1 1/2 msk salt
ca 7 1/2 dl barbequesås (se ovan)
ca 2 1/2 dl vatten
Sätt ugnen på 200°C. Lägg spareribs i en långpanna med köttsidan uppåt. Strö över saltet. Täck köttet med barbecuesås. Häll över vattnet. Täck formen väl med aluminiumfolie. Ugnsstek i 1 1/2 timme. (Har du kokat spjällen så täcker du köttet med barbequesås och steker det sedan i ugnen enligt receptet). Ta bort folien och låt stå i ytterligare ca 30 minuter. När spjällen fått fin färg och köttet lossnar lätt från benen är de klara. Skär upp och lägg på serveringsfat.
Friterade lökringar
4 st gula lökar
1 l frityrolja
Frityrsmet
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 st äggula
2 dl öl eller mineralvatten
Skala löken och skär den i tjocka skivor, ca en centimeter. Gör frityrsmeten genom att vispa ihop mjöl, salt och äggula. Späd med ölen till en klumpfri smet. Hetta upp oljan till 175 grader. Mät med termometer eller lägg i en brödbit, när den snabbt blir gyllene är det klart att fritera. Doppa lökringarna i frityrsmeten och fritera några åt gången. Låt rinna av på hushållspapper. Salta generöst. Servera direkt.
Piementos de Padrón med havssalt
200 g pimentos Padron
4 msk neutral olja
rikligt med havssalt
Stek padrónes på hög värme i olja, ca 1 minut eller tills skalet börjar svartna. Krydda rikligt med havssalt och servera direkt.