- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips – Ugnsrostade betor med citronkaramell
Kockens tips – Ugnsrostade betor med citronkaramell
Kockens tips – Ugnsrostade betor med citronkaramell
Enkelt och gott till fisk!
När jag var med och tävlade i Årets företagsrestaurang 2012 så hade jag med ett recept på betor. Det gillades skarpt av bl a Fredrik Eriksson och jag tycker definitivt att ni ska prova det. Syran och sötman blir en explosion i munnen! Det är enkelt, gott och passar fantastiskt till fisk.
Ugnsrostade betor med citronkaramell
Rödbetor
Olja
Svartpeppar
Salt
4 citroner, saft och zest
5 dl socker
Skär betorna i klyftor (behåll skalet på). Lägg betorna på ett bleck och vänd runt med olja, salt och svartpeppar. Kör i ugnen på 200 grader i ca 25 min eller tills de är mjuka. Karamellen: Häll i socker i en panna, lite vart efter, tills sockret börjar smälta. Skaka pannan lätt men undvik att röra i sockret. När det börjar få en ljusbrun färg häller du på citronsaften och zesten. Viktigt att du har bra värme. När det har bubblat ihop sig till en fin karamell kan du låta den svalna något. Häll karamellen på betorna och det är färdigt att servera!
Lycka till!