- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips från Fredrik Gustafsson – Omvänd cheesecake med blåbär, färskostskum och limeglass
Kockens tips från Fredrik Gustafsson – Omvänd cheesecake med blåbär, färskostskum och limeglass

Kockens tips från Fredrik Gustafsson – Omvänd cheesecake med blåbär, färskostskum och limeglass
Hej alla sommarglada!
Hoppas att ni alla mår kanon. Jag har fullt upp och mer kommer det att bli. Sommarrushen är i full fart men min kreativa sida blomstrar. Jag har mycket nya idéer som jag jobbar på, de kommer bli svinbra.
Jag tänkte bjuda er på min version av cheesecake som jag och min goda vän och kollega Andreas Brettmark tog fram ihop och körde som lunchdessert på Restaurang Vatten Gourmet & Cafe. Laga, ät och njut. Jag älskar denna dessert, den är läskande och fräsch. Hoppas ni gillar den lika mycket som jag.
OMVÄND CHEESECAKE MED BLÅBÄR, FÄRSKOSTSKUM OCH LIMEGLASS
Marmelad på blåbär:
2 dl blåbärspure
1/2 dl sött dessertvin
30 g socker
1 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten
2 g agar agar
socker och citronsyra att rulla i
Koka upp puré, socker, vinet och agar agar. Låt koka lätt i ca 2 min. Tillsätt gelatinet och häll upp i plastad form. Kyl ner. Skär ut bitar och rulla dem i socker och citronsyra.
Färskostskum:
300 g yoghurt
250 g färskost
200 g socker
250 g mjölk
60 g grädde
Rör ihop, häll i siphon och tillsätt 2 patroner.
Limeglass (paco jet):
3,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
80 g äggula
60 g socker
3 lime, zest
Koka upp grädde, mjölk och limezest. Blanda äggula och socker, rör ner i gräddkoket. Sjud till 83 grader och sila. Kyl ner och frys i pacobunke.
Montera desserten och servera med rostad vit choklad och krossade digestive kex.
Ha de gött vi hörs snart igen!
Fredrik Gustafsson Kökschef Vatten Gourmet & Café Tjörn Göteborg
Twitter: @freddiegusten86
Instagram: @fredrik_gustafsson
Mail: fredrik.christoffer.gustafsson[@]gmail.com