- Hem /
- skribenter /
- Jerry Lindahl /
Jerrys spanska öl
Jerrys spanska öl

Vi är många som varit på semester i Spanien och druckit, ja vad har vi druckit igentligen?
Det finns ett antal olika ljusa lager att välja på. Cruzcampo till exempel som bryggdes första gången 1904 i Sevilla och är i dag förmodligen största märket i Spanien med sina fem bryggerier. Det är min favorit om jag får välja då denna öl har en struktur som jag annars saknar i andra spanska ölmärken. Cruzcampo har även en fin balans mellan malten och humlens beska parad med en klädsam friskhet.
Mahou Negra är en spansk tolkning av en så kallad ”Bayersk”. Med andra ord en betydligt mörkare öl. Tänk Falcon Bayerskt när den var på topp. Fast Mahou Negra är lite maltigt sötare i smaken och kanske en aning lättare. Ett utmärkt val till sommarens alla silluncher där ölets mjuka karaktär tar hand om sillens syra på ett snyggt sätt. Ett betydligt bättre val till sill än alla ljusa lager tillsammans. Sedan får stjärnkockarna säga vad de vill.
Att brygga det här ölet är ingen nymodighet. Snarare tvärt om men marknadsföring och bristande intresse för mörk öl har gjort att den hamnat i skymundan.
Smaken är frisk och något syrlig då man har blandat lageröl med veteöl samt lite kryddor. Resultatet är en riktigt fräscht öl som passar ypperligt till fiskrätter och svensk husmanskost. Eller till svensk tapas, vårt eget smörgåsbord. Ölet är lite disigt vilket inte är något fel utan beror på att det har jästfällningen kvar. Jästen bidrar själv med smak och ackumulerar även smak från övriga ingredienser så ölet får mer kropp och smak trots att det är ljust med låg alkoholhalt. Skulle man nu mot förmodan inte gilla stora flaskor så kommer den i traditionell 33-centilitersflask någon gång under maj månad.
Men Spaniens liksom i princip övriga världen har drabbats av ölfeber och experimentlusta och i dag kan man hitta spansk ale, porter, stout och till och med IPA. Hur intressant det är kan man bara gissa för de kommer i små partier och försvinner sedan lika fort. Så det gäller att vara både vaken och snabb. Eller så gömmer de sig i beställningssortimentet och då får man vara lite mer ambitiös. Kollikravet skrämmer nog bort en hel del potentiella kunder vilket är synd.
Spanien liksom många andra vinodlande medelhavsländer har även sin egna grappa. Alltså destillerad sprit gjord på mäsk av druvrester, i Spanien kallad Ourjo. Smakar ungefär som grappa vilket kan variera rätt mycket mellan olika producenter.
Ourjo har mig veterligen aldrig tidigare funnits representerad på Systembolaget och finns inte i dag heller. Kanske dags att de vaknar och plockar in ett par stycken i alla fall.