- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Otroliga Ostar
Otroliga Ostar
Otroliga Ostar
Ja herregud vad livet kan vara bra ibland. Igår var jag på ost- och vinprovning och hade äran att träffa Cyrille Lorho, fransk ostmästare med titeln “Le Meilleur Ouvrier de France”. Han presenterade mer än 25 olika ostar, och hade även valt ut 6 kombinationer ost-vin som med ett undantag sannerligen var mästerliga…absolut vassaste giftemålet var en lagrad Comte tillsammans med ett vitt Macvin från Jura…Mmmmmm….vinet har en smak av torkad frukt, kanel och färska valnötter som var ljuvligt till den nötiga osten, en sötma som mötte sältan och högre alkoholhalt vilken bröt ner det feta i osten.
Macvin är ett ekfatslagrat vin gjort på sent skördade druvor vars must sedan spritas upp med regionens druvdestillat, Marc du Jura. Vinet jäses alltså inte. Tillåtna druvor är för vitt vin Chardonnay och Savagnin, och för rött och rose Poulsard, Trousseau och Pinot Noir. Regionen som ligger i östra Frankrike är annars mest känd för sitt ” gula vin”, vin jaune, som påminner i doft och smak om torr, vit fino sherry. Likheterna i karaktär kommer sig av att båda vinerna lagras under ett täcke av jäst. Detta kallas i Spanien för FLOR, och i Frankrike för VOILE. Vinerna blir extremt lagringsdugliga och passar fint till coq au vin, fylld bressekyckling och trattkantarellsoppa. Vinet buteljeras i den regionstypiska flaskan Clavelin vilken innehåller 62 cl. Originellt vin som bör provas!