- Hem /
- skribenter /
- Anna-Antonia Svedberg /
Mat i hög – ett annat sätt att tänka
Mat i hög – ett annat sätt att tänka
Mat i hög – ett annat sätt att tänka
*section*Många frågar ofta hur jag tänker när jag lagar vegetarisk mat!*section**section**section**section**section**section**section**row*Sanningen är att jag inte tänker alls.
Jag tänker inte på min huvudråvara som något styrande utan mer på vad jag är sugen på; vilka smaker jag vill få fram, så som gräddigt, hetta, syra, kryddighet mm.
Självklart har råvarans textur och konsistens en avgörande roll i hur man kommer att tillaga den.
Högrev kräver lång tillagningsprocess för att bli bra, att göra falafel kräver planering och tålamod, medans musslor blir klara på några minuter. Men detta är bara tillvägagångssättet för att lyfta fram råvaran i sin bästa form och den säger egentligen inget om vilka smaker som är fel eller rätt.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/rvarubord-grnsaker-gurka.jpg*section**row*Om vi lär oss hur en råvara beter sig är det mycket lättare att börja experimentera, hitta likheter och börja byta ut.
Belugalinser till exempel är en lins som behåller sin form och inte kokar sönder så lätt, vilket gör att vi kan långkoka den i vin och mustiga kryddor som oftast förknippas med klassiska köttgrytor. Vi kan finmixa svamp och rotsaker och behandla dem som om de vore köttfärs för att göra en falsk Bolognese, eller rosta aubergine länge tills den blir alldeles mjuk tillsammans med salt och olja, mixa den slät och smaksätta den med vitlök och få ett fantastiskt alternativ till färskost att ha på mackan.
Oavsett om man lagar veganskt, vegetariskt, kött, fisk eller skaldjur så är allt i slutändan mat i hög.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*