- Hem /
- skribenter /
- Anna-Antonia Svedberg /
Egenkärnat smör på riktigt vis!
Egenkärnat smör på riktigt vis!
Egenkärnat smör på riktigt vis!
*section*Den har en fet och oljig nötighet i likhet med macadamianöten och en djupare kropp med längre eftersmak*section**section**section**section**section**section**section**row*Det många inte vet, är att köpesmör idag inte smakar så som smör smakade förr i tiden.
Traditionellt tillverkas smör på syrad grädde, det vill säga grädde som håller på att bli för gammal. Det var ett sätt att ta till vara på all råvara så inget skulle gå till spillo i onödan.
Idag görs smör på sötgrädde, där man på slutet tillsätter syra i det färdiga smöret. Fördelen med det i den storskaliga industrin, är att kärnmjölken, som är den biprodukt som blir över vid tillverkningen inte är sur. Den går då att använda till annat, som i tillverkning av bland annat skummjölk.
Vad är då smakskillnaden?
Det smör som finns i butikerna har en mjuk, söt och gräddig smak, med en subtil syra och i många fall en mild sälta.
När du kärnar på det traditionella viset så får smöret en dominant syraton, som påminner om en mjuk gräddost. Den har en fet och oljig nötighet i likhet med macadamianöten och en djupare kropp med längre eftersmak. Du kan dessutom salta helt efter dina smaklökar och humör.
Experimentera dig fram med antalet dagar du syrar grädden tills du hittar hur du vill att smöret ska smaka. Ju längre det står ju syrligare blir smöret och fler nyanser och underliggande toner kan man hitta.
Kolla in receptet här nedanför, börja planera och inspireras!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/09/img_2831.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*