Ingredienser
Soppan
Ostchips
Knoppsallad
Instruktioner
Börja med soppan, skär först av topparna på den sparrisen och lägg dem åt sidan (dom skall snart hamna i en sallad!). Skär resten av sparrisen och den skalade potatisen i mindre bitar.
Finhacka vitlök och lök och bryn dem tillsammans i smör. Ner med sparrisstjälkarna och potatisen och kastrullen. Tillsätt sedan vinet och låt alkoholen fräsa bort. Ner med en liter vatten och buljongtärningarna. Låt nu soppan koka i 10-15 minuter tills sparrisen och potatisen är lagom mjuk. Sedan häller du av vattnet – OBS! spar lite, det kan vara bra att ha och späda soppan med.
Mixa nu soppan slät tillsammans med grädden. Värm soppan, smaka av med salt och peppar samt timjan. När du är nöjd, håller du soppan varm medan du fokusera nu på hårdostchipsen!
Ta fram en ugnsplåt och lägg på ett bakplåtspapper. Gör små högar av riven lagrad hårdost på pappret, ställ in plåten i ugnen på 250 grader i cirka 7 minuter. Akta så att de inte bränns vid, högarna ska bara smälta och bli lite gyllenbruna i kanten. Ta ut plåten och låt ostchipsen stelna.
Under tiden gör du knoppsalladen. Vispa ihop olja, vinäger och kryddor till en vinägrett. Koka knopparna i lättsaltat vatten i 2 minuter. Häll av vattnet och vänd dem i vinägrett och färsk timjan. Salta och peppra.
Värm på soppan om det behövs och häll upp den i skålar. Toppa med lite knoppsallad och hårdostchips.