Ingredienser
Såsen
Topping
Nudlar
Övrigt:
Instruktioner
Sichuan zhajiang mian (nudlar med en het sås på fläskfärs)
Zhajiang mian är en rätt från Beijing, det finns dock också en variant av denna från Sichuan som är hetare. Jag har tagit inspiration av Fushia Dunlop och några andra när jag satt ihop mitt recept så detta kan sägas vara min variant av rätten. Den är förhållandevis het så om du vill du göra den mildare så använd lite mindre chiliolja, byt ut till exempel ut delar av den mot raps- eller solrosolja och använd en mildare bönpasta.
Tillagning
Hetta upp 2 msk chiliolja i en wokpanna. Tillsätt den finhackade vitlöken och ingefäran samt sichuanpepparn, sänk värmen till medium och låt steka ihop i någon minut. Det blir ännu godare om du gör din egen chiliolja, se under ingredienserna.
Rör ned fläskfärsen och låt bryna. När den är klar så rör du ned Sichuan style hot & spicy stir fry sauce, toban djan och den söta sojan. Låt koka ihop under ett par minuter. Tillsätt Shaoxing-vinet, rör om en och låt koka upp. Häll på sedan ca 2,5 dl och 1 msk hönsfond och låt koka upp igen, sänk värmen och låt det hela sjuda i ca 15 minuter eller tills det mesta av vätskan ångat bort. Rör om lite då och då.
Smaka av med socker och salt.
Under tiden som såsen kokar skär du upp gurkan och moroten i fina tunna stavar, undvik gurkans kärnor, och skiva upp tre salladslökar fint. Lägg dem i en skål och häll på sojan och sesamoljan, rör om och låt det stå i några minuter tills såsen och nudlarna är färdiga.
Koka vete- eller äggnudlarna och skölj dem snabbt under kranen, skaka torra och fördela dem sedan i fyra serveringsskålar. Dela upp grönsakerna och lägg de jämte nudlarna. Häll på några skedar av fläsksås på nudlarna, toppa med ett par stänk av chiliolja och sprinkla lite skivad röd chili över det hela. Servera!
Rör ihop allt med ätpinnar och njut!
Magnus Reuterdahl