Ingredienser
Övrigt:
Instruktioner
Magnus Minestrone soppa
Minestrone är en gammal italiensk rätt med rötterna i bondesamhället. Den skulle till och med kunna vara så gammal att redan de gamla romarna avnjöt den. Dess ålder och geografiska spridning i Italien gör att det sannolikt finns lika många variationer på receptet som det finns kockar som tillagar den.
Magnus minestrone är en soppa jag älskar och mitt recept bygger på ett traditionellt recept jag letade fram en gång i tiden, därefter har det stötts och blöts, korrigerats och ändrats över tid. Den har med andra ord sin grund i något traditionellt men har över tid anpassats till min egen smak.
Det är ett recept som på sätt och viss påminner om idén bakom pytt i panna, man tar vad man har, så länge grunden är mer eller mindre densamma. För mig är de viktigaste ingredienserna bra tomater (vintertid på burk) och en bra buljong.
Det är också en rätt som går utmärkt att göra vegetarisk, då brukar jag ha i lite svampfond som komplement till grönsaksbuljongen för att få lite mer djup i soppan.
Förberedelser
Börja med att grovhacka löken, två av vitlöksklyftorna, morötter, selleri, fänkål och lägg detta i en pannan tillsammans med olivolja. Skär upp ostskalken i ungefär lika stora bitar som löken och rotfrukterna och lägg även den denna. Om du tänker använda broccoli så lägg med den som en hel bit, dvs skär inte upp den för den tillagats. Om du använder zucchini så brukar jag lägga i den lite senare så den inte blir allt för mjuk och jag brukar skära upp den i lagom bitar att fånga upp på en sked.
Grovhacka basilikan och grovhacka den sista vitlöksklyftan lägg detta åt sidan tillsammans med spenaten. Om du istället använder mangold eller grönkål så grovhacka även dessa. De kommer också behöva någon minut längre i soppa än om du kör med spenat.
Tillagning
Fräs löken och grönsakerna på låg värme under lock i ca 15 minuter, rör om lite då och då. Under tiden steker du köttfärsen, salciccafärsen eller pancettan tillsammans med den torkade chilin. Ställ detta åt sidan när du klar. Värm upp buljongen.
Efter 15 minuter tar du upp broccolin om du använt denna. Skär upp den i lagom stora delar att fånga upp på en sked och lägg tillbaka i grytan tillsammans med en buljongtärning. Om du tänker använda zucchini är det dags att lägga i den nu. Häll på vinet, låt koka upp. Tillsätt buljong, tomaten och köttfärs (alt. annat protein.) samt ca 0,5 liter vatten. Låt sjuda under lock. Efter ca 5 minuter tillsätter du pastan och kokar sedan soppan tills denna är klar, ca 10 minuter till. Ta av locket, smaka av med salt och peppar, tillsätt mer vatten om du vill att den ska bli rinnigare. Det kan betyda att du behöver ha i lite mer fond också. Rör ned spenat/sallad/grönkål, vitlök och basilika, låt koka upp och servera!
Servering Magnus Minestrone soppa
Riv lite parmesan över soppan och droppa i lite olivolja. Ibland rör jag ned lite pesto i olivolja så den blir lite rinnigare och droppar över soppan för att ge lite mer varierad smak. Servera med gott vitt bröd, smör och ost.