Ingredienser
Anden
Riset
Övrigt:
Instruktioner
Arroz de pato är en klassisk portugisisk husmansrätt där huvudingredienserna är ris och anka eller som i fall vildand. Man börjat med att koka anden för köttet men också för att få en fond. Den senare används för att koka riset. När riset är halvklart låter du det gå färdigt i ugnen toppat med smakrika korvar. Jag har också med lite ugnsgrillad paprika, soltorkade tomater och rimmat fläsk i min.
Förberedelser anden/ankan
Börja med att koka ankan/anden i vatten med morötter, lagerblad, vin, gul lök, vitlök, en bit sidfläsk och apelsinskal samt kryddor. Låt koka upp och låt sjuda under lock i 45 minuter, skumma av vid behov. Stäng sedan av värmen och låt ankan svalna i beståndet i 15 minuter. Lyft ur ankan och låt den svalna. Sila av buljongen och ställ in den i kylskåpet. När ankan/anden svalnat vila tills den är sval plocka den rent på köttet och strimla detta. Spara skinnet vid sidan om.
Tillagning
Värm ugnen till 175 c
Hacka lite grann av skinnet och skär upp det rimmade fläsket i lagom stora bitar. Ugnsgrilla en paprika och skiva upp den. Ta fram en panna, häll i olivoljan, fräs stek sidfläsket och ankskinnet tills fläsket får lite färg, tillsätt tomatpurén, rör om och sänk värmen. Tillsätt lök och ris. Låt steka under omrörning tills riset blir lite genomskinligt, häll på fond, pö om pö, totalt ca 3 dl. Låt sjuda under omrörning i ca 10 minuter.
Rör ned ankköttet, paprikan, de soltorkade tomaterna och den hackade korianderstjälkarna i en ugnsfast form tillsammans med riset. Häll på resten av buljongen 2 dl buljong. Rör om! Toppa med slantad korv och ett par klickar med smör och placera medelhögt i ugnen och låt gå i ca 35-40 minuter, eller tills riset är kokt och fått en gyllene färg. Jag brukar köra på grilleffekt några minuter i slutet.
Garnera med koriander och persilja och servera med en hot-sauce samt en tomatsallad.