Ingredienser
Övrigt:
Instruktioner
Janssons frestelse är en svensk gratäng gjord på potatis, lök och smaksatt med ansjovis (skarpsill). Detta är en rätt som alltid står på mitt julbord men jag brukar också laga den till påsk och midsommar samt ibland i samband med kräftskivan också.
Jag vill att min Jansson ska vara krämig men inte rinnig och ha ett frasigt topplager samt en ansjoviston med lite tryck i smaken. För att uppnå detta krävs att man inte snålar med smör, vispgrädde och ansjovis. Jag brukar också använda fast potatis då den har lite mer spänst och passar bättre till gratänger som denna.
Förberedelser:
Skala potatisen men skölj den inte!
Halvera och skiva löken, skär potatisen i stavar (ungefär som pommes i storlek), skär anjovisen i några delar (spara spadet).
Smöra en form och skär upp resten av smöret i mindre bitar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tillagning:
Stek löken på låg värme tillsammans med lite smör tills den är mjuk och precis tills att den börjar få lite färg, ställ den sedan åt sidan. Löken ska vara lite karamelliserad vilket ger en liten rondör till smaken.
Varva potatis, lök och ansjovis. Dra ett par varv med peppparkvarnen mellan lagren. Lägg smöret på toppen häll på spaden från ansjovisen och grädden. Tänk på att vätskan inte ska täcka potatisen utan gärna ligga några millimeter under det översta lagret av potatis. Pudra med ströbröd.
Grädda i ugn på 225 grader i cirka en 45-60 min, sätt gratängen i mitten av ugnen. Om den får mycket färg så täcker du över den med aluminiumfolie efter en stund. Jag brukar kolla efter ca 30 minuter.
Servering:
Om du ska äta den direkt så glöm inte att se till att den har tid att vila en stund, jag brukar servera den fingervarm.
Om du gör din Jansson i förväg går den utmärkt att frysa in. Den är också fantastiskt god att äta på en knäckemacka, kall, dagen efter.