Ingredienser
Ingredienser
Rödvinssås
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt den finhackade schalottenlöken och den krossade vitlöksklyftan. Fräs tills löken är mjuk och genomskinlig. Tillsätt socker och låt det karamellisera lätt. Häll i rödvinet och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det sjuda tills vätskan reducerats till ungefär hälften. Tillsätt köttbuljongen och balsamvinägern. Låt såsen sjuda ytterligare i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha en tjockare sås, blanda majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i såsen. Låt sjuda tills den tjocknar.
- Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk, cirka 15-20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Om du använder frysta ärtor, koka dem i lättsaltat vatten i 2-3 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet. Mosa potatisen med ärtorna och blanda i grädde och 25 g smör. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha purén slätare kan du stavmixa och eller pressa genom ett durkslag. Håll varmt.
- Krydda oxfilén med salt och peppar. Hetta upp grillen till hög värme. Grilla oxfilén i 3-4 minuter på varje sida för medium rare, eller tills den når önskad innertemperatur. Låt köttet vila i några minuter innan du skär det i skivor.
- Ta bort stammen på champinjonerna och massera dem i olivolja tills de är mättade. Innan servering lägg dem på grillen på medelhög värme tills de är gyllenbruna och mjuka, cirka 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
- Lägg en portion puré på tallriken, dra ut med hjälp av baksidan av en slev. Placera skivor av oxfilé ovanpå purén. Tillsätt de smörbrynta champinjonerna. Servera rödvinssåsen på sidan av. Garnera med färska örter om så önskas.