Tibouren eller Rossese di Dolceacqua är blå druva som odlas främst i Frankrike och Italien. Det är en gammal druva vars ursprung sannolikt finns att hitta i Grekland eller i Mellanöstern. I Frankrike odlas den framförallt i Provence och där kallas den för tibouren. Det finns också odlingar i nordvästra Italien i Ligurien, i provinsen Imperia nära Frankrike, där den kallas rossese di dolceacqua.
Synonymer är bland annat antibois, gaysserin, gueipperim noir och tiboulen med flera.
Druvorna är runda och har en mörklila färg och ett lite vaxartat skal. Den är känslig för coulure en sjukdom (befruktningsstörning) som ger en ojämn blomning vilket kan ger mindre eller ojämna skördar.
Det finns också kloner som är mörkare i färg samt betydligt ljusare, denna kallas för tibouren gris och en grön som kallas för tibouren blanc.
Druvan ger viner med en tydlig aromatisk och örtig ton och den använda framförallt i roséviner. I Frankrike blandas den ofta med grenache, syrah, cinsault, mourvedre, carignan och/eller cabernet sauvignon. I Italien gör man röda viner på druvan, de ska inom DOC Rossese di Dolceacqua innehålla minst 95% av druvan.